ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΧΡΟΝΟΣ-ΕΥΡΥΝΟΟΣ-GHOSTIS
…Πριν μερικές μέρες είχα μια κουβέντα με ένα φίλο και μου είπε ότι η περιοχή του κτήματος  καμπα  θα ¨αναδομηθεί¨ σε λίγους μήνες και έτσι σαν ομάδα αποφασίσαμε μια επίσκεψη στον χώρο αυτό να τον  φωτογραφήσουμε  πριν περάσει και αυτός όπως και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ιστορικοί χώροι στην διαγραφή – διάλυση του.
ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας ξεκίνησαν το 1863, όταν ο Κ. Ανδρέας  Καμπάς  άνοιξε ένα μικρό κατάστημα πώλησης κρασιού στα περίχωρα των Αθηνών. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία αγόρασε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στην Βορειοανατολική πλευρά της Αττικής για αμπελουργική χρήση. Το 1918, η εταιρεία μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία και το 1920, οι μετοχές της εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Μετά το θάνατο του Ανδρέα  Καμπά (1924), οι απόγονοι του ανέλαβαν τον έλεγχο της εταιρείας και επέκτειναν τις δραστηριότητές της με την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου παραγωγής κρασιού στη Μαντινεία Αρκαδίας το 1927.

<a href=»http://1.bp.blogspot.com/_IS3IRYTEzBg/SUatHD8kwUI/AAAAAAAAA6E/bIW415shCCI/s1600-h/%CE%9A22.jpg»><img id=»BLOGGER_PHOTO_ID_5280097949968548162″ style=»DISPLAY: block; MARGIN: 0px auto 10px; WIDTH: 400px; CURSOR: hand; HEIGHT: 289px; TEXT-ALIGN: center» alt=»» src=»http://1.bp.blogspot.com/_IS3IRYTEzBg/SUatHD8kwUI/AAAAAAAAA6E/bIW415shCCI/s400/%CE%9A22.jpg» border=»0″ /></a>

Το 1932, ο έλεγχος της εταιρείας περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Σεπτέμβριο του 1991, η εταιρεία Ι.  ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΥΙΟΣ HOLDI εξαγόρασε το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με στόχο την εκμετάλλευση της οινοποιητικής της δραστηριότητας και την ανάπτυξη της σημαντικής ακίνητης περιουσίας της.

Τον Μάιο του 1997, με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ύστερα από την υποβολή προσφορών των επενδυτών, η  Α.Ε. εξαγόρασε το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΥΙΟΣ Α.Ε.  Η  ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε. ανέλαβε την υποχρέωση να εξοφλήσει πλήρως όλα τα χρέη της εταιρείας. Από το 1995 και μετά, παράλληλα με την εξόφληση του συνόλου των υποχρεώσεων της εταιρείας, η οινοπαραγωγική  και η εμπορική της δραστηριότητα σταδιακά μειώθηκαν και ετέθη ως στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας. <a href=»http://www.capitallink.com/gcompanies/greece/cambas/busprof.htm»>http://www.capitallink.com/gcompanies/greece/cambas/busprof.htm</a>
Τελικά από ότι φαίνεται το θέμα έχει παγώσει ύστερα και από την αρνητική στάση της νομαρχίας…
Αρνητική γνωμοδότηση Νομ. Συμβουλίου για την ανάπτυξη Παραγωγικών/Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) Τριτογενούς Τομέα στην θέση Κάντζα του Δήμου Παλλήνης (κτήμα Καμπά).
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής με ομόφωνη απόφασή του γνωμοδότησε αρνητικά για την υποβληθείσα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών/Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) Τριτογενούς Τομέα στην θέση <span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_27″>Κάντζα</span> του Δήμου Παλλήνης (κτήμα <span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_28″>Καμπά</span>).
Ειδικότερα, η απόφαση αυτή του Νομαρχιακού Συμβουλίου ελήφθη μετά από σχετική εκτενή συζήτηση για όλες της παραμέτρους του θέματος, στην οποία έλαβαν μέρος πέραν των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου και οι βουλευτές Ν. <span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_29″>Καντερές</span> και Β. Οικονόμου, ο Δήμαρχος Παλλήνης Σ. Κωνσταντάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παλλήνης καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του Δήμου Παλλήνης. <a href=»http://www.an-attiki.gr/index.php?option=com_content&amp;task=view&amp;id=537&amp;Itemid=103″>http://www.an-attiki.gr/index.php?option=com_content&amp;<span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_30″>task</span>=<span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_31″>view</span>&amp;<span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_32″>id</span>=537&amp;<span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_33″>Itemid</span>=103</a>
<span style=»color:#66ffff;»>Από την ερευνά που κάναμε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μουσείο ιστορίας κρασιού <span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_34″>πληρει</span> όλα εκείνα τα στοιχεία που θα περιελάμβανε ένα μουσείο κρασιού. Η ατμόσφαιρα στα υπόγεια με εκατοντάδες βαρέλια να στέκουν άδεια λησμονώντας τις παλιές καλές <span class=»blsp-spelling-error» id=»SPELLING_ERROR_35″>κρασοχρονιες</span> είναι απλά μια εικόνα που σύντομα θα ξεθωριάσει…</span><a href=»http://3.bp.blogspot.com/_IS3IRYTEzBg/SUara1QHB2I/AAAAAAAAA50/3Lh5q4FjmWk/s1600-h/%CE%9A21.jpg»><img id=»BLOGGER_PHOTO_ID_5280096090598082402″ style=»DISPLAY: block; MARGIN: 0px auto 10px; WIDTH: 400px; CURSOR: hand; HEIGHT: 247px; TEXT-ALIGN: center» alt=»» src=»http://3.bp.blogspot.com/_IS3IRYTEzBg/SUara1QHB2I/AAAAAAAAA50/3Lh5q4FjmWk/s400/%CE%9A21.jpg» Ο Ανδρέας Π.Καμπας ήταν ιππότης του τάγματος του  σωτηρος  αλλά ας δούμε πρώτα τι ήταν αυτός ο τίτλος τιμής.
Το τάγμα του Σωτήρος  είναι ιεραρχικά, το πρώτο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η σύστασή του αποφασίστηκε το 1829, τελευταίο χρόνο της επανάστασης, από την Δ΄ Εθνική Συνέλευση του  Αργους , άρχισε όμως να απονέμεται από το 1833. Ο πρώτος που τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος ήταν ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄, πατέρας του Βασιλιά Όθωνα. Το τάγμα το Σωτήρος αποτέλεσε για 80 περίπου χρόνια το μοναδικό τάγμα. Το όνομα και η μορφή του διασήμου επελέγη για να υπενθυμίζει ότι χάρη στη Θεία συμπαράσταση του Σωτήρα πραγματοποιήθηκε η Εθνική Παλιγγενεσία.
Η μορφή του διασήμου  μεταβλήθηκε σε αρκετά σημεία στα 170 χρόνια που πέρασαν από τη σύσταση του τάγματος. Σήμερα, το διάσημο αποτελείται από ένα σταυρό από λευκό σμάλτο, τοποθετημένο πάνω σε ένα στεφάνι που αναπαριστά το μισό κλαδί δρυός και το άλλο μισό δάφνης. Στο κέντρο του σταυρού υπάρχει η εικόνα του Σωτήρος , κατασκευασμένη επίσης από σμάλτο, που περιβάλλεται από την επιγραφή «Η ΔΕΞΙΑ  ΣΟΥ  ΧΕΙΡ ΚΥΡΙΕ ΔΕΔΟΞΑΣΤΑΙ  ΕΝ  ΙΣΧΥΙ . Στην πίσω όψη του σταυρού υπάρχει η επιγραφή «Η ΕΝ  ΑΡΓΕΙ ΕΘΝΙΚΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
<a href=»http://3.bp.blogspot.com/_IS3IRYTEzBg/SUapiQs5gQI/AAAAAAAAA5s/gl8AXjY09Lw/s1600-h/180px-Fr%25C3%25A4lsgr_.jpg»><img id=»BLOGGER_PHOTO_ID_5280094019202416898″ style=»DISPLAY: block; MARGIN: 0px auto 10px; WIDTH: 180px; CURSOR: hand; HEIGHT: 268px; TEXT-ALIGN: center» alt=»» src=»http://3.bp.blogspot.com/_IS3IRYTEzBg/SUapiQs5gQI/AAAAAAAAA5s/gl8AXjY09Lw/s400/180px-Fr%25C3%25A4lsgr_.jpg» border=»0″ /></a>

Ο αστέρας του  Μεγαλόσταυρου  και του Ανώτερου Ταξιάρχη φέρει οκτώ ακτίνες και στο κέντρο το διάσημο του Σωτήρα. Οι πρώτοι αστέρες ήταν κεντητοί. Αργότερα επεκράτησαν μεταλλικοί, κατασκευασμένοι από άργυρο, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα. Η ταινία που συνοδεύει το διάσημο του τάγματος είναι γαλάζια, με λευκές στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

Όπως και τα άλλα Τάγματα Αριστείας έτσι και του Σωτήρος διακρίνεται σε πέντε τάξεις: τον Μεγαλόσταυρο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη, τον Χρυσό και τον Αργυρό Σταυρό.

Από τον οικείο νόμο προβλέπεται ότι το Τάγμα του Σωτήρος  απονέμεται σε Έλληνες πολίτες που διακρίθηκαν στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας ή στην προσφορά εξαίρετων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα εντός ή εκτός Ελλάδος. Στην πράξη από το Τάγμα αυτό απονέμεται μόνο ο Μεγαλόσταυρος σε Αρχηγούς Ξένων Κρατών

Κλείνοντας να πω ότι ήθελα να  διηγηθώ  και μια μικρή αλλά ωραία και αληθινή ιστορία για το κτήμα καμπα  αλλά τελικά είπα να κρατήσω και κάτι για μένα … Ποιος ξέρει μπορεί κάποτε να βγει στην επιφάνεια μαζί με τα συντρίμμια……….

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 28, 2008, in ΕΡΕΥΝΕΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: